5 redenen waarom een freelancer een VA nodig heeft

Jij als freelancer hebt vast al eens gehoord van een VA, een Virtual Assistant. Sommige mensen zweren erbij, veel ondernemers hebben zelfs meer dan 1 VA voor ze werken. Je bent ondernemer, hebt over klussen niets te klagen en eigenlijk loopt alles prima. Maar misschien ben je toch nieuwsgierig naar wat een VA jou eventueel kan brengen? Hieronder vindt je 5 redenen waarom een freelancer een VA nodig heeft:

1. Tijd & extra inkomsten creëren

Extra inkomsten? Een VA kost toch juist geld?

Dat klopt, het inhuren van een VA is een investering. En als freelancer zijn investering altijd spannend. Maar door geld te investeren en werk uit te besteden, krijg jij meer tijd voor de dingen waar jíj goed in bent. Jouw uurtarief ligt waarschijnlijk een stuk hoger dan die van je VA. Met andere woorden, je kunt meer tijd investeren in klanten en opdrachten terwijl minder belangrijke en relevante taken worden opgepakt door je assistent.

Maar, die extra tijd die je krijgt, kun je natuurlijk ook besteden aan ontspanning, meer tijd met je gezin, meer tijd voor hobby’s, vul zelf maar in!

2. Takenlijst inkorten

Heb je stiekem dingen op je takenlijst staan waar je eigenlijk gewoon nooit aan toekomt? Nieuwe profielfoto’s en foto’s voor je website laten maken, maar de tijd ontbreekt om ze te uploaden? En sommige pagina’s hebben écht een update nodig, de informatie is simpelweg verouderd. Herkenbaar? Vraag een VA om dit soort dingen voor je te doen. Taken die al lange tijd op je lijstje staan, kun je zo punt voor punt af laten werken. Misschien heb je ook structurele werkzaamheden die je kunt uitbesteden. Denk bijvoorbeeld eens aan het verzenden van facturen, het beantwoorden van bepaalde e-mails, etc.  Misschien zijn dat ook net de dingen die je zelf iets minder leuk vindt om te doen, win-win situatie dus!

3. Ben je wel overal even goed in?

Heel fijn dat je alle zaken rondom je bedrijf momenteel zelf oppakt. Maar is dat ook altijd even efficiënt? Soms moet je als freelancer gewoon erkennen dat je het wel kúnt, maar dat je misschien niet de beste bent op élk vlak. Misschien timmer je als freelance timmerman geweldige op maat gemaakte kasten in elkaar maar zit je uren te stoeien op een mooi uitgewerkte offerte. Of misschien heb je grote moeite om je facturen netjes in een overzicht te verwerken en te controleren of alle gefactureerde bedragen goed binnenkomen.

Wanneer je een VA inhuurt voor taken waar jij niet goed in bent, levert dit je extra tijd op. Tijd die je kunt investeren in nieuwe klanten of ontspanning, zoals eerder genoemd bij punt 1.

4. Vergroot je netwerk

VA’s werken vaak voor verschillende opdrachtgevers. Dit brengt een groot netwerk met zich mee vaak een netwerk met veel freelancers. Wellicht kan je VA je helpen aan goede freelancers waar hij of zij al eerder een fijne samenwerking mee heeft gehad. SEO specialist nodig? Iemand die een nieuwe website of logo voor je kan ontwerpen? Vraag het je VA!

5. VA als sparringpartner

Ooit weleens bedacht dat een VA niet alleen een groot netwerk heeft maar door zijn of haar werkzaamheden voor andere opdrachtgevers wellicht ook goede tips voor je heeft? Ben jij bijvoorbeeld op zoek naar een goed boekhoudprogramma? Vraag je VA om tips. VA’s werken vaak voor verschillende opdrachtgevers tegelijk, dit betekent dat ze gewend zijn om met een grote verscheidenheid aan programma’s te werken. Daar kun je goed gebruik van maken. Van een VA mag je dan ook verwachten dat hij of zij goed op de hoogte is van de laatste ontwikkelingen op het gebied van online werken, informatie delen en automatisering van bepaalde werkzaamheden.

Overtuigd? Vraag eens rond in je netwerk of een van je contacten misschien al gebruik maakt van een VA. Misschien kun je dezelfde VA inhuren? Kijk ook eens bij de andere artikelen op mijn website –> blogs