Virtual Assistant – Iets voor jou?

Ondernemer? Groeit je bedrijf razendsnel en ben je succesvol? Vliegt al het werk je soms een beetje aan?

Misschien redt je het eigenlijk allemaal prima. Ok, je kunt niet altijd álle mailtjes op tijd beantwoorden en je mist weleens de tijd om je website content aan te passen, op je Social media platforms is trouwens ook al een tijdje niets gedaan… maar verder gaat het goed. Je bedrijf groeit, je sleept de ene opdracht na de andere binnen.

Maar kun je nog meer uit jezelf halen? Beter gezegd, misschien kun je tijd vrijmaken, om nóg meer aan klantenbinding te doen of meer nieuwe opdrachten binnen te halen.

Hoe? Begin met delegeren en maak gebruik van een Virtual Assistant! Een Virtual Assistant (of beter gezegd VA) kan enkele werkzaamheden uit handen nemen, zodat je meer tijd hebt voor je core business.

Vertrouwen

Wat heb je nodig? Vertrouwen in je VA. Dat is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Nauw samenwerken betekent dat je gegevens moet uitwisselen. Een VA kan natuurlijk niet functioneren zonder informatie. Hij of zij zal toegang moeten krijgen tot bepaalde gegevens. Daarom is het goed om rustig de tijd te nemen om iemand te zoeken. Misschien ken je al iemand die werk doet als VA of ken je een andere ondernemer die werkt met een VA. Vraag om tips en wellicht om de contactgegevens. En heb je uiteindelijk iemand gevonden? Je kunt iemand altijd vragen om een geheimhoudingsplicht te ondertekenen.

Kennismaking

Natuurlijk, een VA inwerken kost tijd. Je moet de tijd nemen om kennis te maken. Dit kan natuurlijk telefonisch. Aan de telefoon krijg je vaak al een goed beeld van hoe iemand is. Klinkt de VA enthousiast en geïnteresseerd? Dat zijn natuurlijk sowieso al pluspunten. Maar om echt te kijken of er een klik is, is het wellicht beter om een keertje af te spreken.

Heb jij een helder takenpakket klaarliggen? Zet dit dan op papier en bespreek het met je potentiële assistent. Heeft de VA al ervaring met veel van de taken die op je lijstje staan en is er daarnaast ook een ‘klik’? Top!

Bespreek samen hoeveel uur in de week of maand je nodig hebt. Heb je grote deadlines of ongoing projects?

Nog wat zaken die je zou kunnen bespreken bij een kennismaking:

  • Hebben jullie dezelfde verwachtingen?
  • Heeft de VA voldoende tijd om jou te ondersteunen?
  • Hoe gaan jullie communiceren?
  • Tot welke kanalen of platforms krijgt je VA toegang? Wat vertrouw je hem of haar toe?
  • Begin je met een paar uurtjes om later eventueel uit te breiden?
  • Welke gegevens kun je vast delen?

Wees tijdens de kennismaking ook geïnteresseerd. Geef niet alleen maar aan wat jij wilt. Wat zijn bijvoorbeeld de sterke punten van je VA? Wat vindt hij of zij ontzettend leuk om te doen? Altijd goed om te weten, iedereen doet natuurlijk graag wat hij leuk vindt en dat zijn vaak ook de taken waar je goed in bent. Misschien had je aan die taken nog niet eens gedacht!

Investeren in de (nabije) toekomst

Zie het inhuren van een VA als een investering. Inderdaad, het kost je geld, maar aan de andere kant levert het je ook geld op. Tuurlijk, het gaat je tijd kosten bij het opstarten, maar het levert je uiteindelijk veel meer tijd op.

Waar wacht je nog op? Neem contact op via kvisservermeulen@gmail.com of 06-34070848