Wát is een VA?

Jij als ondernemer gaat met je tijd mee, probeert op de hoogte te blijven van de nieuwste tools en programma’s, runt daarnaast nog een klein marketingprogramma om je bedrijf goed op de kaart te zetten… je bent een echte moderne ondernemer. Je doet eigenlijk alles alleen, jij bent van alle markten thuis.

Maar alles leuk en aardig, de laatste tijd hoor je steeds vaker over een VA. Een VA? Heb je soms iets gemist? Of is dat soms hetzelfde als een PA? Waar staat het eigenlijk voor en wat kun je met een VA? Dat gaan we in dit artikel bespreken. Na het lezen van deze blog, kom je misschien wel tot de conclusie dat je er direct eentje moet inhuren!

VA = Virtual Assistant

VA staat dus voor Virtual Assistant. Klinkt als een enorm breed begrip. Op sommige sites is bijvoorbeeld een chatfunctie beschikbaar zodat jij als klant direct antwoord kunt krijgen op je vragen. De persoon met wie je dan chat wordt vaak een Virtual Assistant genoemd.

Maar in dit artikel hebben we het over een andere soort VA. De VA als de ondersteuner van ondernemers. Een Virtual Assistant is een supporter op afstand. Support in de breedste zin van het woord. VA’s zijn over het algemeen vaak vrouwen en vaak werken ze vanuit hun eigen thuiskantoor. Ze hebben zich gespecialiseerd in het ondersteunen van ondernemers. Ze ondersteunen vaak op administratief gebied, projectmatig gebied, financieel gebied, organisatorisch gebied… overal zijn VA’s voor.

Een VA kun je al vanaf een paar uur per week inhuren. Een paar uur per maand is niet zo gewenst, de VA zal dan minder feeling hebben met je onderneming. Een paar uur per week is eigenlijk ideaal, de VA raakt vertrouwt met jouw manier van werken en het zal steeds minder tijd kosten om bepaalde taken uit te voeren.

VA’s bepalen hun eigen werktijden en zijn ook flexibel in het kiezen van hun werkplek. Weinig afleiding, een comfortabele omgeving en een flexibele tijdsindeling. Een VA is vaak ZZP-er, dus eigen baas. Eigen baas zijn, betekent niet dat ze er met de pet naar gooit. Een goede VA vraagt regelmatig om feedback en past zich graag aan om jou beter te kunnen ondersteunen. Doet een VA uiteindelijk niets met de feedback of kan ze niet bieden wat jij vraagt? Misschien is het dan beter dat jullie allebei je eigen weg gaan en je op zoek gaat naar een andere VA.

Het kiezen van een Virtual Assistant

Let er bij het kiezen van een VA dus op waar jouw zwaartepunt ligt. Heb je vooral ondersteuning nodig op financieel gebied? Kies dan ook iemand die daar feeling mee heeft. Zoek je iemand die je kan ondersteunen op marketing gebied? Kies dan juist iemand die zich daarin gespecialiseerd heeft. Zo is er voor iedere ondernemer wel een VA te vinden.

Uitgangspunt is dat de VA je werk uit handen kan nemen, waardoor jij meer tijd hebt om in je bedrijf te investeren. Jij doet waar jij goed in bent, de VA doet waar zij goed in is.

Rekening houden met je VA

Waar moet je verder rekening mee houden? Een VA kan niet leven van die paar uurtjes die jij haar aan het werk houdt. Ze heeft dus ook andere opdrachtgevers. Hoeft geen probleem te zijn, als je werk maar af komt! Hou er echter wel rekening mee dat je deadlines duidelijk moet communiceren. Misschien heeft de VA belangrijke deadlines die samenvallen met die van jou. Maak dit soort zaken bespreekbaar.

Investering die zijn geld oplevert

Een VA kost gemiddeld tussen de 40 en 60 euro per uur, afhankelijk van het niveau en de expertise van de VA. Het is natuurlijk een  investering maar uiteindelijk zal het je zowel tijd áls geld opleveren. Jouw gemiddelde uurtarief ligt waarschijnlijk een stuk hoger dan die van de VA. Alle tijd die jij dus niet hoeft te investeren in administratieve rompslomp, is mooi meegenomen. En wat voor jou administratieve rompslomp is, is voor je VA waarschijnlijk piece of cake. Een VA haalt haar voldoening uit het ontlasten van haar opdrachtgever.

Iets voor jou?

Of een Virtual Assistant iets voor jou is en hoe je te werk kunt gaan, kun je lezen in dit artikel!