Virtual Assistant – Eenzaam beroep?

Virtual Assistants zijn er al een beetje aan gewend. Regelmatig worden er vragen op hen afgevuurd over eenzaamheid. ‘Maar ben je dan niet heel eenzaam?’ of ‘Mis je geen directe collega’s?’, ‘Lijkt me saai, de hele dag alleen’.  Denk jij erover om te starten als freelance Virtual Assistant maar maak je je zorgen over die eenzaamheid?

Logische vragen natuurlijk. Veel mensen zijn gewend in teamverband te werken, dagelijks een kamer te delen met naaste collega’s en uit te zien naar de vrijdagmiddagborrel met het team. Het lijkt ze een vreselijk idee om juist die contacten met hun collega’s niet meer te hebben.

Het beeld van de Virtual Assistant is door veel mensen bestempeld als eenzaam. Alleen, thuis aan het werk, in een donker kamertje met alleen een computer. Maar klopt dat beeld?

Gelukkig niet, zou ik zeggen. Als freelancer, of thuiswerker ben je vaak erg flexibel in de indeling van je werkweek. Ben jij een écht ochtendmens? Dan begin je heerlijk vroeg op de dag, werk je je takenlijst af en kun je vaak ’s middags iets anders inplannen. Doe jij liever allemaal leuke dingen overdag? Plan je werktijd dan vooral ’s avonds in.

Die flexibiliteit houdt dus ook in dat je redelijk vrij bent om te gaan en staan waar je wilt. Je kunt met vrienden, wellicht ook freelancers of anders op hun roostervrije dag, afspreken voor een lunch in de stad. Het ligt er natuurlijk ook maar net aan hoe groot je vriendenkring of netwerk is.

Sommige VA’s  maken ultiem gebruik van de vrijheid die ze hebben als freelancer. Ze kiezen ervoor om voor enkele weken of zelfs maanden vanuit het buitenland te werken. In de meeste gevallen heb je immers alleen een goedwerkende internetverbinding nodig! Misschien iets voor jou? Freelancers die dit doen worden ook wel Digital Nomads genoemd. Voor ervaringen kun je eens kijken op blogs van Nederlanders die dit doen of hebben gedaan, zoals deze.

Daarnaast heb je als Virtual Assistant een gróót voordeel: je werkt vaak voor meerdere opdrachtgevers tegelijk. Dit betekent dat je misschien wel enkele werkoverleggen hebt per week, net als bij een ‘normale’ job dus! Het is enorm uitdagend om voor verschillende opdrachtgevers te werken. Iedere opdracht is anders maar ook iedere bedrijfsstructuur is anders. Dit betekent dat je je moet verdiepen in de bedrijven waar je voor werkt. Het werk is enorm afwisselend, geeft dus genoeg stuff for thinking.

Soms bouw je een hele goede band op met opdrachtgevers omdat je zo nauw samenwerkt. Het kan zelfs gebeuren dat je werkzaamheden voor je klant al zijn opgehouden maar dat jullie ervoor kiezen elkaar af en toe toch nog bij te praten. Wellicht weet immers je vorige opdrachtgever je weer aan nieuwe opdrachten te helpen. Of misschien heb jij weer nieuwe werkervaring opgedaan en weet je je oude opdrachtgever op de hoogte te brengen van nieuwe tools die uitstekend in zijn of haar bedrijf zouden passen. Schroom dan vooral niet om contact op te nemen!

Die kennis die je opdoet bij verschillende opdrachtgevers, moet je goed gebruiken. Dit maakt jou enorm waardevol voor opdrachtgevers. VA’s worden vaak gevraagd om met opdrachtgevers te brainstormen!

Nog niet helemaal overtuigd? Hieronder volgen nog enkele tips om het minder ‘saai’ te maken:

  • Huur eens een bedrijfsruimte voor een dagdeel, zo kom je in contact met andere freelancers. Misschien kunnen jullie iets voor elkaar betekenen. Alle grotere steden hebben verschillende opties. Zoek eens op thermen als: werkcafé, kantoorruimte, kantoortuin of flexplek
  • Geen zin of geld in en voor een gehuurde ruimte? Pak je boeltje in en verkas naar een cafeetje in de buurt. Lekker kopje koffie erbij en weg eenzaamheid!
  • Maak kennis met andere VA’s. Zoek eens op internet en nodig hen uit voor een kennismakingsgesprek. Wie weet, kunnen jullie elkaar helpen. Er is ook een prachtig Nederlands netwerk voor VA’s, daar kun je je voor een klein bedrag per maand aansluiten bij een groepje mede VA’s en elkaar daar helpen.
  • Social Media brengt uitkomst! Post regelmatig, zodat je netwerk op de hoogte is van wat je doet en eventueel feedback kan geven.
  • Onderhoudt contacten met je opdrachtgevers en oud-opdrachtgevers.

Eenzaam beroep? Echt niet! Flexibel zul je bedoelen! Het werken als freelancer is heerlijk en met de juiste indeling, zul je zéker geen last hebben van eenzaamheid maar juist genieten van de enorme vrijheid!